> geweldloos samenleven

Geweldloos samenleven

 
 
Geweldloos Samenleven is een initiatief van doopsgezinden om een cultuur van vrede en gerechtigheid te bewerkstelligen op basis van geweldloosheid. GeÔnspireerd door bijbelse verhalen† waarin we opgeroepen worden om het kwade door het goede te overwinnen is Geweldloos Samenleven in 2000 opgericht.

Mensen communiceren voortdurend, verbaal en non-verbaal. Thuis, op het werk, in winkels, op straat, in de gemeente. Toch zijn we zijn ons lang niet altijd bewust van de wijze waarop we communiceren. Worden we wel daadwerkelijk gehoord? Zijn we in staat om verbinding te maken tussen de ander en onszelf?

Geweldloos Samenleven gaat uit van een communicatie in harmonie zonder beschuldigen en oordelen. Deze manier van geweldloos communiceren is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Zijn gedachtegoed staat beschreven in zijn boek Geweldloze communicatie.†In zijn methode onderscheidt Rosenberg vier stappen om te komen tot geweldloze communicatie:
- Neem waar wat iemand verbaal of non-verbaal zegt, maar oordeel niet
- Geef weer wat dat bij jou oproept
- Verwoord waar jezelf behoefte aan hebt
- Formuleer een positief verzoek

Geweldloze communicatie is een levenslang leerproces waar we ons als doopsgezinden graag sterk voor maken.†Geweldloos Samenleven draagt daar aan bij door zich in te zetten om de communicatie tussen mensen en in groepen op een† heldere en doeltreffende manier te laten verlopen. Geweldloos Samenleven biedt trainingen aan voor doopsgezinden en andere belangstellenden waarin vaardigheden worden geoefend. Ook geeft Geweldloos Samenleven cursussen om leren om te gaan met conflicten. Geweldloos Samenleven werkt met ervaren trainers.

Als aanduiding voor een gemeente wordt ook wel over Ďmensen van de wegí gesproken.† De eerste christelijke gemeente in de bijbel werd zo genoemd (Handelingen 2). Deze mensen van de weg ontdekten dat ze elkaar nodig hadden om Jezus na te volgen. En zo geldt dat nog steeds tot op de dag van vandaag. Je bent met elkaar gemeente om naar elkaar luisteren en van elkaar te leren op de gezamenlijke weg naar vrede en gerechtigheid.†

Toch kan het gebeuren dat er onenigheid ontstaat in een gemeente. Dat gemeenteleden met elkaar in gesprek proberen te blijven, maar elkaar niet meer verstaan. Dat verwarring en irritatie de kop opsteken. Dan wordt het moeilijk om in vrede en onderlinge verdraagzaamheid samen de weg van geloof te gaan.†Geweldloos Samenleven heeft leefregels opgesteld die zijn bedoeld als reisgids voor (doopsgezinde) gemeenten die onderweg zijn. Hoe ga je met elkaar om? Hoe houd je het met elkaar uit? Hoe blijf je† met elkaar communiceren als er meningsverschillen en conflicten ontstaan?

Het woord leefregels zegt het al, ze zijn bedoeld om met elkaar na te leven, niet alleen als er een conflict dreigt maar in de dagelijkse omgang met elkaar. Een voortdurend oefenen in hoe om te gaan met elkaar is daarbij onontbeerlijk.†Om ermee vertrouwd te raken is het raadzaam om de leefregels zo nu en dan door te lezen en er bij stil te staan. Bijvoorbeeld aan het begin van een kerkenraadsvergadering of tijdens een kring.

Trainers van Geweldloos Samenleven kunnen ter plaatse in uw gemeente een workshop of een training geven waarin de deelnemers de praktijk van de leefregels ervaren en oefenen. De trainer stelt na overleg een programma op dat aansluit bij de situatie in uw gemeente.

M
eer informatie of het aanvragen van een cursus, workshop of training: Machteld Stam, consulent gemeenteopbouw: machteld.stam@ads.nl | 020 6230 914

Informatie en links
- Boek 'Geweldloze Communicatie' van Marshall Rosenberg (via Bol.com): klik hier
- Leefregels (PDF-bestand): klik hier

Terug naar overzicht trainingen en cursussen
 
Meer informatie Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2022 Doopsgezind.nl